Baba-Mama és JÁTÉK webáruház

BabaMarket

Légzésfigyelő: tényleg életet menthet, vagy semmi értelme?

2016. július 26. - Babymoro

Kevés olyan tárgy van a babakelengye listákon, ami annyira megosztaná az édesanyákat, mint a légzésfigyelő. Bevallom, mikor kismamaként elkezdtem összeszedni, mikre lehet szükség, ez volt az egyik első dolog, amit felírtam a listámra, és el sem tudtam képzelni, hogyan lehetséges, hogy másoknak nem evidens, hogy ez bizony kell. Aztán elkezdtem fórumokon olvasgatni a témában, és találkoztam néhány ellenérvvel. Volt köztük alaptalan, és olyan is, amin már érdemes elgondolkodni. 

Légzésfigyelő érvek és ellenérvek

Minek is ez a szerkezet?

Aki esetleg nem tudná, a légzésfigyelőt a kiságyban lehet elhelyezni a matrac alatt. Lényege, hogy riaszt, ha nem érzékel légző mozgást, magyarán a gyerek nem vesz levegőt. Ezzel a bölcsőhalál megelőzésében hivatott segíteni – sok esetben a gyors cselekvés életet menthet. 

Akkor miért nem kell mindenkinek légzésfigyelő?

  • A bölcsőhalál ritka. Ez szerencsére valóban így van, de ha éppen az én gyerekem tartozik ahhoz a kevéshez, akivel megtörténik, az vajon vigasztal, hogy amúgy kicsi volt rá az esély? Nyilván nem. 
  • Csak idegeskednék, hogy csipogni fog-e. Ez az egyik legelképesztőbb kifogás. És attól nem idegeskedik az ember, hogy úgy találja a gyermekét az ágyban, hogy esetleg nem él? Ha nincs légzésfigyelő, esélyünk sincs időben észrevenni, hogy baj van, és lépni, míg ha van, menthető lehet a baba.
  • Egy szobában alszunk a babával, így nem kell. És arra vajon felébred a kedves szülő, ha a baba egyszerűen csak nem vesz többet levegőt? A bölcsőhalál alattomos: nincs jele, nincs mit meghallani. Akár két centire a szülőktől is bekövetkezhet.
  • Össze-vissza riasztanak tévesen. Ha ilyen van, akkor vagy rossz a beállítás, nem megfelelőek a körülmények, vagy a légzésfigyelő nem jó minőségű. Egy jól beállított, jó minőségű légzésfigyelő, ha a használati utasítást betartva használjuk, nem fog össze-vissza sípolni. A többlaposokról a baba se mászik le egykönnyen, habár a jobbak az egész matracot érzékelik, nem csak a lapon történt mozgást.
  • Nem ér semmit, ha nem tudjuk, mit kell tenni, ha baj van. Nos, ez az ellenérv azért elgondolkodtató, de cáfolható. Egyrészt, el lehet végezni tanfolyamot, ahol megtanítják a baba újraélesztését. Másrészt, sokszor a sípolás is elég ahhoz, hogy a baba felriadjon, és levegőt vegyen, de ha ez nem is, arra is felébredhet, ha kikapják a kiságyból. Mindemellett valóban az a legbiztonságosabb, ha elvégzünk egy tanfolyamot.

 

BabaMarket.hu csapata

A bejegyzés trackback címe:

https://babamarket.blog.hu/api/trackback/id/tr138915432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása