Baba-Mama és JÁTÉK webáruház

BabaMarket

Jó-e méregetni a babát?

2016. július 23. - Babymoro

A babakelengye listákról az egyik legtöbbet vitatott tárgy kétségtelenül a babamérleg. Egyes anyukák szerint fölösleges, mások élni sem tudnának nélküle. Valójában a személyes habituson múlik, ki hogyan viszonyul hozzá. A szorongó, bizonytalan, feszültebb anyukák beleeshetnek abba a hibába, hogy állandóan méregetik a babájukat, és tövig rágják a körmüket, ha véletlenül egy kicsit kevesebbet evett, mint szokott.

Tulajdonképpen ez szokott lenni a legfőbb ellenérv a babamérleg használatával kapcsolatban. Ez azonban némileg sántít: aligha lehetne kijelenti, hogy a mérleg lenne a hibás a stresszért és idegeskedésért, ez inkább az anyán múlik. Mindemellett a babamérleg nagyon hasznos tud lenni, főleg az elején, amikor még nagyon pici a baba.

babamérleg

Időben észlelhetjük, ha baj van a babamérleggel

A baba súlya az első hetekben nagyon fontos információkat adhat. Elsősorban azt tudhatja meg az újdonsült anyuka, van-e elég teje. Persze minden babának más az igénye, azért azt meg lehet nézni, hogy az adott életkorban mennyit esznek átlagosan a picik, így lehet valami fogalmunk arról, tudjuk-e ezt a mennyiséget produkálni. Ehhez nem kell mást tenni, mint mérni a babát evés előtt és után, ugyanabban a ruhában és pelenkában. Sírós babáknál ez különösen nagy segítség lehet, hiszen kizárható, hogy az éhség miatt sír – a kezdő anyukáknak általában ez a legnagyobb félelme.

 

Figyelhetjük a gyarapodást

Az etetés előtti és utáni mérés persze pár hét után elhagyható, de még ekkor is jól jöhet, ha figyelemmel kísérjük a baba súlyát. A hozzátáplálás időszakában például megint csak zavarban lehetünk a mennyiségeket illetően, amikor nem feltétlenül látjuk pontosan, mennyit eszik a gyerek – szemre nem mindenki képes felmérni, hány grammot ehetett meg.

Ha az evések előtt és után nem is mérünk, azt azért érdemes figyelemmel kísérni, hogy továbbra is gyarapodik-e a baba súlya. Ne feledjük, hogy ebben az időszakban már csak havonta-kéthavonta látogatjuk a védőnőt, ennyi idő alatt sokat veszíthet a baba a súlyából, ha gond van a táplálással, és még csak észre sem vesszük! Ha azonban van otthon babamérleg, időben kiderül, ha esetleg változtatni kell valamin. 

BabaMarket.hu csapata

A bejegyzés trackback címe:

https://babamarket.blog.hu/api/trackback/id/tr898903354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása